Rode biet, sinaasappel, geitenkaas salade

Rode biet, sinaasappel en geitenkaas salade

Afgelopen zaterdag was ik gezellig een dagje op bezoek bij m’n moeder. We wilden iets lekkers maar wel gezonds eten, want nou ja, we willen een beetje op de lijn letten natuurlijk ;) Deze salade kwam in m’n hoofd, want deze heb ik al vaker gemaakt en het is echt een winner. Zulke lekkere smaken bij elkaar, best veel smaken ook, maar het past zo goed. De bietjes zijn lekker zoet, de geitenkaas zout, de sinaasappel zuur en fris, de dadeltjes zoet, de noten geven een lekkere bite en de sla naja, is sla. Gezonde vulling. We hebben een combi gedaan van veldsla en spinazie, dat was erg lekker. De vinaigrette was een mooie aanvulling op de smaken. Probeer ‘m eens, m’n moeder werd in eerste instantie niet bepaald wild bij de gedacht van sinaasappel in haar salade, maar ze zat echt te smikkelen, toch mam? Om er een volledige maaltijd van te maken hebben wij er een Duits biefstukje bij gegeten.

Ingrediënten

  • 50 g spinazie
  • 40 g veldsla
  • 5 takjes munt, blaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 150 g geitenkaas naturel
  • 80 g dadels, fijngehakt
  • 100 g ongezouten gemengde noten (paranoten, hazelnoten, amandelen enz.)
  • 2 sinaasappels
  • 3 gekookte en geschilde bietjes, in blokjes
  • 1 el honing
  • 2 tl franse mosterd
  • 1,5 el witte wijnazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • zout & peper

Bereiding

Haal het kopje en het kontje van de sinaasappels, zet ze rechtop en snijd dan van boven naar onder in de rondte de schil er helemaal af, je wilt dus geen witte velletjes/vliesjes meer zien. Hou de sinaasappel dan in je linkerhand (of als je links bent andersom) en snijd de partjes tussen de vliesjes uit, direct in een grote kom. Knijp het vocht wat in het restant zit ook boven de kom uit.

Doe hierbij de bietjes, dadels en de munt. Verkruimel de geitenkaas hierboven en roer alvast goed door. Leg hierop alvast de veldsla en spinazie, maar wacht nog even met doorhusselen, tot de rest klaar is, zodat de blaadjes knapperig blijven.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin, zonder toevoeging van vet, de gemengde noten. Let goed op ze, want verbranden is snel gebeurd. Als je ze begint te ruiken, even omschudden en nog iets laten door roosteren. Leg ze op een bord, zodat ze niet verder garen.

Maak ondertussen je vinaigrette. Het makkelijkste is om een afsluitbaar potje te gebruiken zodat je alles lekker door elkaar kunt schudden, maar op zich is een kommetje en vork of garde ook voldoende. Voeg de honing, mosterd, azijn en wat zout & peper bij elkaar en roer door, voeg dan (bij gebruik van een kommetje) langzaam de olie toe terwijl je de boel goed klutst. Als je een potje gebruikt, gewoon alles erin doen, deksel erop en lekker shaken. Voeg eventueel naar smaak nog iets van een ingrediënt toe.

Rode biet, sinaasappel, geitenkaas saladeRode biet, sinaasappel, geitenkaas salade, tekstfoto

Meng de vinaigrette met de sla en spinazie goed door de salade, schep in een kom of op je bord en strooi hierover wat nootjes. Deze salade is lekker als bij-/hoofdgerecht, met een stukje vlees erbij, zoals wij hebben gedaan, maar ook heel geschikt als voorgerecht.