Runderstoof met bastogne, hoofd

Runderstoof met bastognekoeken, rode kool stoof en zelf gemaakte oven frieten

Het wordt al wat warmer buiten, maar toch word ik nog blij van een comforting stoofpotje. Het is zo makkelijk te maken, je hebt alleen wat tijd nodig. Mooie smoes om lekker de hele dag in en om het huis te blijven. Vind ik nou eenmaal wel ‘s heel lekker. Deze stoof met bastognekoeken is heerlijk kruidig, de rode kool een beetje zoetig en de frieten heerlijk knapperig. Jam!!

Ingrediënten

  • 500 g runderriblappen, op kamertemperatuur en in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
  • 2 el bloem
  • zout & peper
  • 50 g boter
  • 2 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 flesje donker Belgisch bier (bv Leffe bruin)
  • scheutje azijn, naar keuze
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels, tot poeder gehakt
  • 4 bastognekoeken
  • 500 g vastkokende aardappelen, schil eraan houden, goed wassen en dan in dikke frieten snijden
  • 2 el olijfolie
  • 500 g rode kool, in dunne sliertjes gesneden
  • 1 grote appel, in blokjes gesneden
  • 1 el appelstroop
  • 1 tl kaneel

Bereiding

Wentel de stukken vlees door de bloem en flink zout en peper.

Verhit de boter in een pan en bak het vlees (zo nodig in delen, doe vooral niet te veel vlees in 1x in de pan, dan kookt het meer dan dat het bakt), zodat het aan alle kanten is dichtgeschroeid. Haal het vlees dan uit de pan en bak de ui in het overgebleven bakvocht, zo’n 8 minuten op middelhoog vuur, tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.

Voeg het vlees weer toe aan de pan en schenk het bier en de azijn erbij. Voeg de laurier en kruidnagel toe en roer de boel even door. Leg dan de bastognekoeken op het vlees en doe de deksel op de pan. Zet het vuur zacht en laat dit zo’n 15 minuten staan. Roer de koeken door het gerecht en doe de deksel weer op de pan.

Laat het gerecht dan 3 uur op een laag vuur stoven, liefst op een vlamverdeler, terwijl je af en toe roert. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Verwarm je oven voor op 180 °C.

Kook ondertussen de frieten voor, zo’n 10 minuten in gezouten water, tot ze zacht zijn, maar pas op dat ze niet zo zacht zijn dat ze uit elkaar vallen. Laat uitlekken en dep goed droog. Hussel om met een dun laagje olijfolie en breng goed op smaak met zout en peper. Leg ze in 1 laag op een bakplaat. Bak ze dan zo’n 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en heerlijk knapperig zijn geworden.

 Runderstoof met bastogne, rode kool Runderstoof met bastogne, frieten

Verhit 1 el olijfolie in een pan en voeg de rode kool toe, samen met de blokjes appel, de appelstroop en de kaneel. Schep goed om en schenk er dan een kopje water bij, waardoor het gaat stoven nadat je de deksel op de pan hebt gedaan. Laat dit, onder af en toe roeren, zo’n 20 minuten staan, tot de rode kool zacht is geworden. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de stoof en rode kool als je wilt op 1 bord, maar houd de frieten apart zodat ze knapperig blijven. Serveer de frieten met lekkere vette mayo.