Salmorejo, hoofd

Salmorejo (spaanse koude soep)

Een collega had deze soep meegenomen naar het werk, omdat ze het had gemaakt voor een feestje en nog wat over had. Ik kende het niet en ben blij dat ik nu van het bestaan weet! Gazpacho maak ik wel vaker, je kunt het er een beetje mee vergelijken, maar dit is toch weer even anders. Meer brood, dus dikker van substantie en met alleen maar tomaten als groente. Het is een streekgerecht uit Cordoba Andalusië, mocht je het leuk vinden om dat te weten. Het belangrijkste is dat het enorm lekker is. Heerlijk fris, maar toch vult het goed en met lekker veel knoflook, dus wees bereid om te stinken. Oh en een bijkomend voordeel, vet makkelijk te maken!

Ingrediënten

  • 5 tomaten
  • 1/3 stokbrood of ander stevig brood
  • 3 tenen knoflook, gepeld en grof gesneden
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 60 ml olijfolie extra vierge, goede kwaliteit
  • 2 eieren
  • 1 pakje serranoham
  • zout & peper
  • optioneel wat blaadjes basilicum, fijngehakt

Ook nodig

  • Staafmixer of blender

Bereiding

Kook de eieren 6 tot 8 minuten, tot hardgekookt. Spoel ze af en laat ze afkoelen.

Week het brood in een laagje koud water.

Snijd het velletje van de tomaten bij het kontje kruislings in, doe ze in een kom en overgiet met kokend water. Wacht zo’n 4 minuten tot je ziet dat het velletje loskomt. Giet dan het hete water weg en spoel de tomaten af met koud water. Pel nu het velletje van de tomaten, verwijder het kroontje en doe de tomaten in een ruime hoge kom of blender.

Kneed het brood goed uit en voeg deze bij de tomaten, samen met de knoflook, rode wijnazijn en de olie. Pureer dit tot een gladde soep. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Zet de soep in de koelkast, ongeveer 1 uur, tot goed gekoeld.

Salmorejo, ingezoomd

Snijd de eieren en de serranoham in hele fijne blokjes en garneer hiermee de soep per kom. Zelf heb ik er nog wat fijngehakte basilicum over gedaan. Daar ben ik gek op, maar is natuurlijk optioneel.