Sambal-kokos-vlees met groenten, rijst en kimchi
- Saturday 22 October 2016
- Hoofdgerecht
Ooit gehoord van kimchi? Ik de laatste tijd best veel, door het eindeloos kijken van kookprogramma’s (oh m’n vriend is zo blij met me). Het kwam zo vaak voorbij op tv, dat ik ‘t toch ‘s moest proberen, dus zo gezegd zo gedaan. Bij een toko een blikje gekocht en vervolgens… Lag die 3 maanden in m’n kast. Niet weg te rotten, want dat is het al. Rot dus (gefermenteerd). Klinkt lekker hè?!
Wat is kimchi nou eigenlijk? Het is gefermenteerde, pittige kool. Beetje zuur, beetje zout en flink pittig. Errug lekker bij Aziatische gerechten. Dus dat heb ik gemaakt. Puur omdat ik het blikje kimchi wilde openen.
Heerlijk varkensvlees omhuld met een mengsel van sambal, kokos, gember en knoflook. Jam! Lekker wat groenten erbij. Beetje rijst. Frisse komkommersalade. En eten maar!
Als je niet van pittig eten houdt, moet je deze misschien maar even overslaan. Maak dan maar een ander recept van me ;)
- 3 personen
- Printen
Ingrediënten
- 1 grote mok (ca. 300 g) basmati rijst
- 2 el sesamolie
- 500 g varkensfiletlapjes, in kleine blokjes gesneden
- 1/2 groene kool, in dunne repen
- 400 g champignons (of oesterzwammen)
- 3 el sambal badjak (meer of minder naar smaak)
- 6 el geraspte kokos
- flinke duim gember, geschild en heel fijn gehakt
- 3 tenen knoflook, fijn gehakt
- 5 el wokolie
- 3 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
- 2 el sojasaus
- 3 el oestersaus
- 1/2 komkommer, in dunne plakken geschaafd
- sap van 1 limoen
- zout & peper
- blikje kimchi
- gebakken uitjes (garnering)
Bereiding
Meng het vlees met de sambal, kokos, gember, knoflook en 3 el olie.
Doe de rijst uit de mok in een pan en voeg daar 2 mokken water aan toe, samen met een snufje zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes door pruttelen, tot al ‘t vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Schenk de sesamolie erbij en roer even door. Zet opzij (met deksel op de pan).
Verhit ondertussen de wokolie in een grote hapjes- of wokpan en bak hierin op middelhoog vuur het vlees, ongeveer 6 minuten, tot gaar. Haal dit uit de pan.
Schenk eventueel nog wat olie in de pan en bak hier dan de kool en champignons, zo’n 10 minuten. Voeg het vlees dan weer toe, samen met de bosui, soja- en oestersaus. Bak dit nog 4 minuten, terwijl je goed roert.
Meng de komkommer met het limoensap en wat zout en peper.

Serveer het vlees op een lekkere schep rijst, de kimchi en komkommer ernaast en de gebakken uitjes erboven.