Snelle biefstuktaart (potpie) met sumakboontjes

Snelle biefstuktaart (potpie) met sumakboontjes

Wat is het toch met taart dat je zo’n comfort gevoel krijgt? Het is iets met eten dat is ingepakt, waardoor het lijkt alsof mamma of oma het gemaakt heeft en dan smaakt het ineens een stuk lekkerder. Donna Hay heeft een recept voor een snelle potpie en dat was precies waar ik trek in had. Zoals gewoonlijk heb ik het recept aangepast op m’n eigen ideeën en dit is het geworden. Als een warme deken…

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 300 g biefstuk, in grove stukken gesneden
  • 200 g champignons, in schijfjes gesneden
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • 1 paar takken tijm, blaadjes eraf gerist
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 400 g tomatenblokjes
  • 5 plakjes (diepvries) bladerdeeg, net ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 g haricot verts, uiteindes verwijderd
  • 1 tl (room)boter
  • 0,5 tl suiker
  • 1 el sumak
  • zout & peper

Ook nodig

  • Ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan (hapjespan) op hoog vuur. Voeg de ui toe en bak dit zo’n 5 minuten, tot ze een beetje kleuren. Voeg dan de champignons toe, samen met de tijm en de knoflook en bak nog 5 minuten. Schuif je mengsel naar de buitenkant van de pan, zodat je een een deel van de bodem vrij maakt om de biefstuk in te bakken. Voeg de biefstuk toe aan de pan en schroei de buitenkant dicht, ongeveer 3 minuten. Voeg dan de tomatenblokjes en lekker wat zout en peper toe en roer de boel even goed door. Laat dit zo’n 5 minuten op middelhoog vuur pruttelen, zodat de saus wat indikt. Schep je mengsel over in een ovenschaal.

Leg de net ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar (het werkt beter als ze niet te zacht zijn geworden) op een met bloem bestoven werkblad en rol met een deelroller uit tot ruim de bovenkant van je ovenschaal.

Bestrijk de rand van je ovenschaal met wat van het ei en leg het bladerdeeg over de ovenschaal, druk de randen aan zodat deze blijven plakken. Snijd of knip dan het overtollige deeg weg, zodat je maar een klein randje (ca. 1 cm) overhoudt. Bestrijk het bladerdeeg ruim met het ei en prik met een scherp mes 2 gaatjes in het midden van het deeg (zodat de lucht kan ontsnappen, anders vind dit namelijk z’n eigen weg).

Bak je ovenschotel zo’n 15 minuten in de oven of totdat je bladerdeeg goudbruin is gekleurd.

Kook ondertussen je boontjes in ruim (gezouten) water beetgaar, zo’n 5 minuten. Giet ze af en doe ze terug in de pan. Zet het pannetje op laag vuur en voeg hierbij de suiker en het klontje boter, samen met 2/3 van de sumak. Schep een paar keer goed om tot de suiker en boter zijn opgelost.

Potpie, tekst

Serveer een lekker stuk van de taart met de boontjes ernaast. Strooi de overgebleven sumak op het laatst over de boontjes.