Soep van geroosterde paprika

Soep van geroosterde paprika met aardappel-amandel-kroketjes

Zeg ‘t niet tegen m’n vriend, maar ik heb stiekem een kleine crush op James Martin. Ken je ‘m niet? You’re missing out! Hij presenteert Saturday Kitchen op BBC en heeft een eigen show, waarin hij vanuit huis (Home Comforts) kookt. Hij is dol op koken, een enorme droogkloot en hij is verslaafd aan boter. Dit recept komt ook van hem, maar heeft verrassend genoeg geen boter op de ingrediëntenlijst. Wel room, oh en er wordt gefrituurd… Toch is het geen zwaar gerecht. De soep is lekker fris en de kroketjes hartig én lekker krokant, dus dat past heel goed bij elkaar.

Ingrediënten

  • 300 g kruimige aardappelen, gaar gekookt en droog gestoomd
  • klein bosje peterselie, fijngehakt (hou een paar blaadjes achter voor garnering)
  • zout & peper
  • 50 g bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • ca. 70 g geschaafde amandelen
  • 0,5 l zonnebloemolie, om te frituren
  • 2 el olijfolie, om te bakken
  • 2 sjalotjes, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 10 takjes tijm, gerist
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 pot (295 g) geroosterde paprika's, uitgelekt
  • 1 liter bouillon, van 2 bouillonblokjes (wil je 't vega houden, gebruik je groentenbouillon, ik heb zelf kippenbouillon gebruikt)
  • 200 ml kookroom (light)

Ook nodig

  • Staafmixer (of blender)

Bereiding

Prak de aardappel met een vork. Voeg hier de peterselie en wat zout en peper aan toe. Doe dan de bloem, het ei en de amandelen in 3 aparte bakjes. Maak van je aardappelmengsel kleine (soep)balletjes en rol deze eerst door de bloem, daarna door het ei en dan de geschaafde amandelen. Leg ze op een bordje en laat ze iets opstijven in de koelkast, ongeveer een half uur.

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin op middelhoog vuur de sjalotjes, tijm, knoflook, tomatenpuree en het gerookte paprikapoeder, zo’n 5 minuten. Voeg dan de geroosterde paprika’s hieraan toe samen met de bouillon. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg als laatste de kookroom toe en pureer de soep dan tot deze glad is. Laat het dan niet te lang meer koken, dat vind de room niet zo fijn.

Verhit de zonnebloemolie in een (kleine) wok. Check even of de olie heet genoeg is door er een stukje aardappel in te doen. Als deze begint te bruisen, kun je je gang gaan. Frituur de kroketjes (in delen) goudbruin, ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de pan met een draadspaan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Frituur als laatste heel kort (echt er in en er uit) de overgehouden peterselie en laat deze ook uitlekken.

Soep van geroosterde paprika, tekst

Serveer de soep met een paar van de balletjes erin en de peterselie er boven op.