Spaghetti bolognese, hoofdfoto

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese is zo’n gerecht waar je me wakker voor kunt maken. Nou ja, wakker maken gaat misschien wat ver, want ik hecht best waarde aan m’n slaap, maar wat ik probeer te zeggen is dat dit er eigenlijk altijd wel in gaat. Misschien komt het door een associatie die ik ermee heb.
M’n vriend en ik waren een poos terug een weekendje weg in de Ardennen en gingen daar mountainbiken. Denk nu trouwens niet dat ik een hele stoere mountainbike-chick ben, want dat is niet zo. Ik heb ‘t inmiddels al een tijd niet meer gedaan en zelfs toen ik het wat vaker deed, was ik ook zeker geen held hoor. Maar het is wel leuk om te doen.
Anyway, we gingen dus mountainbiken, hadden een route uitgestippeld en hadden wel een bidonnetje water mee, maar eigenlijk geen eten o.i.d. De trip begon al met een enorme regenbui, maar als je eenmaal aan het fietsen bent is dat op zich niet heel erg, maar de route was een stuk langer als we hadden verwacht en we waren er op een gegeven moment echt wel helemaal klaar mee. Het water was op en omdat we geen eten mee hadden, de energie ook. Dan duurt het ineens heel lang voor je weer terug bent. Maar goed, we zijn uiteindelijk weer in het dorpje waar we waren gestart terecht gekomen en hadden natuurlijk berenhonger! Het enige eetcafeetje dat we konden vinden was een foute sportbar. Niet echt ons ding, maar er stond op het bord buiten dat ze spaghetti bolognese hadden en dat was goed genoeg voor ons. Gompie, wat smaakte dat lekker! Het was echt geen bijzondere zelfgemaakte saus ofzo, maar met lekker veel Parmezaanse kaas en tabasco erover was het voor ons een koningsmaal. Dat is dus een beetje de associatie die ik ermee heb, dus misschien dat ik er daarom op ieder moment van de dag trek in zou kunnen krijgen. Speaking of it… Is het al etenstijd?

Ingrediënten

  • 250 g spaghetti
  • 1 ui, gesnipperd of in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 winterpeen, grof geraspt
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blikje ansjovisfiletjes, fijngehakt (het visvlees smelt wel in de pan, maar de graatjes niet, dat vind ik persoonlijk niet zo fijn eten, vandaar dat ik het even fijnhak)
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde italiaanse kruiden (of vers als je hebt, dan gebruik je iets meer)
  • handjevol basilicum blaadjes, fijngehakt + extra voor garnering
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • flinke scheut volle rode wijn
  • 2 tomaten, in grove stukken gesneden (kroontje verwijderd)
  • 2 el olijfolie
  • zout & peper
  • handjevol geraspte Parmezaanse kaas
  • optioneel tabasco

Bereiding

Zet een flinke pan met water op voor de spaghetti. Als deze kookt, voeg dan een flinke snuf zout toe en een scheut olijfolie (de ene kok zegt dat dat helpt tegen plakken, de andere zegt dat dat niet uitmaakt, dat je gewoon ruim water moet hebben en veel kookbubbels om plakken te voorkomen, en zo zijn er nog meer theorieën. Ik vind olijfolie lekker, dus gooi het er altijd maar gewoon in) en uiteraard de spaghetti. Duw ze steeds wat naar beneden, zodat alles onder staat en roer tussendoor nog een keer. Kook ze iets korter dan aangegeven op de verpakking, zo’n 2 minuten korter. Dan zijn ze al dente. Deze beschrijving zou ik trouwens ook kunnen vervangen door: kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking al dente. Hm.

Verhit ondertussen de olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de ui en ansjovis, tot de ui wat zacht is geworden, zo’n 5 minuten. Voeg dan de wortel toe, samen met de knoflook. Bak dit 5 minuten mee. Schuif alles dan naar de zijkanten zodat je in het midden een vrije bodem hebt en bak hierin dan het gehakt rul. Voeg de laurierblaadjes en de Italiaanse kruiden toe en roer goed om. Zet het vuur hoger en blus de boel af met de rode wijn. Laat even pruttelen om de alcohol te verdampen en giet dan de tomatenblokjes in de pan, spoel het blikje om met een beetje water en voeg dat ook toe. Voeg hierbij de verse tomaten en de basilicum en laat zo’n 8 minuten door pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Serveer de spaghetti in een diep bord met de saus erover en garneer met wat Parmezaanse kaas en een blaadje basilicum. Zelf vind ik tabasco hier erg lekker bij, dus ik druppel daar ook altijd wat van over m’n spaghetti.

Spaghetti bolognese, tekstfoto