Spaghetti met serranoham en tijmchampignons in rodeportsaus

Spaghetti met serranoham en tijmchampignons in rodeportsaus

Is het not done om van je eigen gerecht te zeggen dat het echt heel lekker is? Dat vind ik namelijk bij deze. Dit recept kwam tijdens een fietsritje van werk naar huis in m’n hoofd en het eindresultaat was net zo lekker als ik had gedacht. De rucola die ik heb gebruikt heb ik trouwens zelf gekweekt, daardoor smaakt ie nog net even lekkerder. Echt leuk om een zaadje te zien groeien tot iets wat je later gewoon kunt eten.

Ingrediënten

  • 4 sjalotjes, in halve ringetjes gesneden
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 250 g champignons, in dunne plakjes
  • 1/2 bosje tijm, blaadjes fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 300 g spaghetti
  • 1 glas rode port
  • 100 ml kookroom
  • 1 glas (flinke scheut) halfvolle melk
  • een paar plakken serranoham, in stukken gescheurd
  • handjevol rucola
  • 50 g parmezaanse kaas, vers en fijn geraspt
  • zout & peper

Bereiding

Breng een flinke pan met water aan de kook. Doe hierin een flinke snuf zout en de spaghetti, kook dit in 7 minuten beetgaar of zoals aangegeven op de verpakking.

Verhit ondertussen in een ruime koekenpan de olijfolie en bak hierin de sjalotjes op middelhoog vuur, tot ze zacht zijn geworden, ongeveer 5 minuten, voeg er dan de champignons aan toe en bak deze een tijdje mee, zodat ze wat bruin worden, ongeveer 10 minuten. Voeg dan de tijm en knoflook toe en bak dit 1 minuut mee. Zet het vuur dan hoog en blus af met de port, laat dit even meekoken zodat de alcohol verdampt, zet dan het vuur weer wat lager en schenk de room en melk in de pan. Roer goed door en laat zachtjes doorpruttelen, ongeveer 3-5 minuten, ook om de saus wat te laten inkoken. Roer op het laatst een deel, iets meer dan de helft, van de Parmezaanse kaas door de saus en breng op smaak met een beetje zout, de ham en kaas zijn ook al zout dus niet te gek en wat versgemalen peper.

Spaghetti met portsaus, tekstfoto

Als de spaghetti beetgaar (al dente) is gekookt, haal die dan het liefst met een tang uit het kookwater en regelrecht de saus in, zo komt er nog wat kookvocht bij van de spaghetti wat de saus ook altijd ten goed komt. Meng de spaghetti door de saus en schep dit in een diep bord. Garneren met een beetje rucola, de serranoham, Parmezaanse kaas en als laatst nog wat lekker olijfolie erover en een beetje versgemalen peper. Bon appetit!