Sperzieboon tomaat salade met feta en dragondressing

Sperzieboon tomaat salade met feta en dragondressing

Dit hele gerecht heb ik gebaseerd op een restje sperziebonen die ik in de koelkast had liggen. Ik dacht, wat kan ik daar nou mee maken? Tomaten had ik ook nog, dus ik dacht een frisse salade met sperziebonen en tomaten als voorgerecht voor de uova da raviolo. Goed, op een gegeven moment had ik alles bedacht en m’n hele boodschappenlijstje klaar. Toen dacht ik, laat ik ‘s kijken of die sperziebonen eigenlijk nog wel goed zijn. Dus.
Ik heb dus opnieuw sperziebonen gekocht en je raad het al, ik heb nu weer een restje in m’n koelkast liggen.

Ingrediënten

  • 250 g haricots verts
  • 4 tomaten
  • 50 g feta kaas
  • 4 el olijfolie
  • 4 el witte wijnazijn
  • 1 klein sjalotje, heel fijn gesnipperd
  • 1 el gedroogde dragon
  • snuf zout
  • 2 tl mosterdzaadjes

Bereiding

Snijd de kopjes en kontjes van de sperzieboontjes. Breng een pan water aan de kook en doe hierbij de boontjes met een snuf zout. Kook de boontjes ongeveer 6 minuten, beetgaar. Zet alvast een bak met koud water en wat ijsklontjes klaar en doe hierin de boontjes als ze gaar zijn, om het kookproces te stoppen. Zo houden ze ook nog hun mooie groene kleur.

Haal het kroontje uit de tomaten en snijd ze in grove stukken. Leg deze samen met de inmiddels afgekoelde boontjes op een schaal of in een kom.

Rooster de mosterdzaadjes in een droge koekenpan. Doe ze daarna in een vijzel en maal de zaadjes hiermee tot een poeder. Doe dit in een kommetje samen met het sjalotje, de dragon, wat zout, de olie en de azijn en meng dit goed door.

Perziebonensalade, tekstfoto

Schenk net voor het serveren wat van de dressing over de salade en serveer de rest van de dressing apart, zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen. Maak de salade af door de fetakaas er overheen te brokkelen.