Sticky chicken bowl
- Saturday 31 March 2018
- Hoofdgerecht
Tja, hoe moet ik dit gerecht nu noemen? Ik begon eigenlijk met “Kommetje kleverige ketjap sesam kip met broccoli en rijst”, maar dat is best lang en bekt ook niet zo lekker. Dus… “Sticky chicken bowl” it is. Er zit natuurlijk meer in dan alleen kip, maar de kip maakt ‘t wel erg lekker allemaal. Check ‘t recept voor de rest van de ingrediënten. Ik doe ‘t in een kommetje, maar een bord kan natuurlijk ook gewoon. Daarnaast kun je natuurlijk variëren met de ingrediënten. Misschien wil je liever rundvlees i.p.v. kip. Of wortel i.p.v. broccoli. Of spitskool. Of alles bij elkaar. Een ander sausje. Een (gebakken, gekookt, gepocheerd) eitje. Pfff… Zie je? De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik geef slechts een suggestie.
- 2 personen
- Printen
Ingrediënten
- 360 g kippendijfilets, in reepjes gesneden
- 1 cup (190 g) sushi rijst (kleefrijst)
- 1 el sesamolie
- 1 broccoli ,verdeeld in kleine roosjes
- 2 el wokolie
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 duim gember, fijn gehakt
- flinke scheut (zal zo'n 70 ml geweest zijn) ketjap manis
- handjevol sesamzaadjes
- 3 bosuitjes, in ringen gesneden
- 1/2 komkommer, in blokjes gesneden (zonder zaadlijsten)
- gebakken uitjes
- hete saus naar smaak
Bereiding
Doe 1 cup rijst in een pan samen met 1,5 cup koud water. Breng dit aan de kook en laat heel zachtjes 15 minuten pruttelen, af en toe voorzichtig roeren. Na 15 minuten is het vocht helemaal opgenomen. Roer er daarna de sesamolie door en laat nog 15 minuten staan, met een deksel op de pan.
Kook de broccoli in ongeveer 4 minuten (afhankelijk van de grootte van je roosjes) gaar in ruim gezouten water.
Verhit de wokolie in een ruime koekenpan of hapjespan. Bak hierin de sjalotjes, knoflook en gember, zo’n 5 minuten, op laag vuur. Voeg dan de kipreepjes toe en bak ze gaar op middelhoog tot hoog vuur. Voeg dan de ketjap manis toe en draai ‘t vuur iets lager. Laat dit meebakken, terwijl je regelmatig roert, en wat kleveriger/stroperig worden. Voeg op het laatst de sesamzaadjes toe en roer goed zodat ze lekker aan de kip blijven plakken. Laat nog even meebakken en dan is ‘t goed.
Doe de rijst in een kommetje met de broccoli, de kip, de komkommer en de bosui. Hierover kun je dan nog wat gebakken uitjes doen en wat hete saus. Mjam jam. Smakelijk eten!