Surf en turf soep met sinaasappel

Surf en turf restjes soep met sinaasappel

Bij het lezen van de titel van dit recept denk je misschien… uh wat?!

Tja, als je allerlei kleine beetjes groenten enzo hebt liggen, die op moeten, wat maak je dan… soep! In een soep kun je over het algemeen alles wel kwijt en dat heb ik dan ook gedaan. Om het extra lekker te maken heb ik er chorizo bij gedaan en om dat heftige van de chorizo een beetje te doorbreken, dacht ik… iets fris… sinaasappel! Die had ik namelijk ook nog liggen ;) Superlekkere combinatie.

Wil je deze soep maken, maar heb je niet precies dezelfde ingrediënten. Maakt dus niet uit! Misschien heb je geen vis, maar wel een restje kip. Dan trek je daar plukjes van en doe je die er door heen. Heb je geen champignons, maar wel courgette o.i.d., prima! Kan allemaal. Leef je uit.

Ik hou van dit soort gerechten. Jam jam jam…

Ingrediënten

  • 250 g chorizo, in blokjes
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1/2 zak spinazie (gewassen uiteraard)
  • 1/2 bakje champignons, in plakjes
  • 1 winterpeen, in plakjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 4 vastkokende aardappels, geschild en in plakjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 (kippen)bouillonblokjes
  • 2 (diepvries)visfilets naar keuze, ik had panga, ontdooid en in grove stukken
  • 1/2 bakje dille, fijngehakt
  • sap en rasp van 1 sinaasappel

Bereiding

Bak in een grote (soep)pan zonder toevoeging van vet de chorizo, totdat het vet er een beetje is uitgebakken. Voeg dan de ui toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna (stapsgewijs, steeds als je klaar bent met het snijden) de champignons, winterpeen, courgette en aardappel toe. Doe dan ook de tomatenpuree erbij en bak dit, terwijl je steeds roert, zo’n 8 minuten.

Schenk dan 1,5 liter water in de pan en voeg hierbij de bouillonblokjes (ik gebruik 2 bouillonblokjes op 1,5 liter water, omdat er al enorm veel smaak en zout vanuit de chorizo komt). Breng aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten doorpruttelen.

Doe dan de spinazie in de pan samen met de vis, het sap en rasp van de sinaasappel (hou iets van de rasp achter voor garnering), de dille (hou hier ook iets van achter voor garnering) en laat dit dan 4 minuten rustig door koken. Dan is de spinazie geslonken en de vis gaar.

Surf en turf soep met sinaasappel, tekst

Schenk de soep in een mooie kom en garneer met wat van de dille en rasp. Lekker met stokbrood (en die maak je nog lekkerder met wat kaas erover, die je dan even smelt in de oven).