Tagliatelle met stoofvlees in tomatensaus

Tagliatelle met stoofvlees

Op vakantie in Italië eet je natuurlijk de lekkerste dingen, maar soms moet je goed zoeken. M’n vriend en ik waren er zo’n 2 jaar geleden, gingen een stukje fietsen met het idee om tussendoor af en toe ‘s een terrasje te pakken. Nou niet dus. Geen terrasje te vinden waar wij waren. Honger dat we hadden! Op het moment dat we bijna ondervoed raakten (ok, ik overdrijf) stuiten we ineens op een tentje met een terras eraan vast. ‘t Was net een oase ;) Er kwam een hele grote norse Italiaan op ons af, die ‘t maar niks vond dat we de taal niet spraken. Het drinken bestellen was daardoor al een uitdaging en daarom gaf ie ons ook maar geen menukaart, maar dreunde wat opties op. Het werd strangozzi met ragu! We lachen er nog steeds om (je had erbij moeten zijn). Anyway, we hadden bere-honger en het smaakte fantastisch. Pasta met een saus van stoofvlees.

Ik wilde al een poos iets soortgelijks maken en naja, dat heb ik nu gedaan. Het is niet hetzelfde, maar lijkt er een beetje op en ‘t is gewoon heel lekker.

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen, in grove stukken
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, fijn gesneden
  • 2 winterwortels, fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 takjes rozemarijn, gerist
  • 2 gedroogde laurierbladen
  • 3 el olijfolie
  • 250 ml rode wijn
  • 380 ml vleesfond
  • 100 g parmezaanse kaas, fijn geraspt (niet dat voorgeraspte spul gebruiken hoor)
  • handjevol peterselie, gehakt (hou wat takjes achter voor garnering)
  • 400 g tagliatelle

Bereiding

Verhit de olijfolie in een braadplan en bak hierin het vlees op hoog vuur. Zorg dat je niet te veel in 1x in de pan doet, dan gaat het al stoven i.p.v. bakken en dat is niet de bedoeling. Haal het vlees uit de pan en bak de ui, bleekselderij en wortel in het achtergebleven bakvet, zo’n 7 minuten, op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflook, rozemarijn en tomatenpuree toe en bak even mee. Blus dit af met de rode wijn en doe het vlees weer terug in de pan, samen met de fond en de laurierbladen. Breng aan de kook en laat dit sudderen op een laag vuurtje, eventueel met een sudderplaatje als het te snel gaat, zo’n 4 uur, onder af en toe roeren.

Bereid de pasta zoals aangegeven op de verpakking, maar trek 2 minuten van de kooktijd af, zodat de pasta al dente is.

Haal het vlees uit de pan en trek er met 2 vorken kleine plukjes van. Doe dit weer terug in de pan en voeg hier dan ook de gekookte pasta aan toe, samen met 2/3 van de parmezaanse kaas en de peterselie. Roer dit goed door en serveer direct. Strooi de rest van de kaas over de borden en garneer eventueel met een takje peterselie.

Tagliatelle met stoofvlees in tomatensaus