Tapas - kikkererwt chorizo stoof met sherry, hoofd

Tapas – kikkererwt chorizo stoof met sherry

Tja, is dit nou een hoofdgerecht, voorgerecht, bijgerecht? Het maakt niet zoveel uit natuurlijk, zolang het lekker is.

M’n vriend en ik hadden een tapas avondje, vooral op mijn verzoek, omdat ik daar dol op ben en een berg aioli had gemaakt die op moest. Dus ik zocht naar een lekker en simpel gerecht voor erbij.

Dat werd een rondje door de voorraadkast en ja hoor, kikkererwten: check! chorizo: check (dat zou iedereen altijd op voorraad moeten hebben)! een pot geroosterde paprika’s: check!, sherry: check! Allemaal heerlijke dingen op zich en bij elkaar, hemels. Je gooit het in een pan en binnen een kwartier staat het op tafel.

De hoeveelheid ingrediënten is voor 4 personen als je dit als tapas eet, omdat je er dan veel dingen naast hebt. Als je het als maaltijd zou eten, geldt de hoeveelheid voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en goed uitgelekt, daarna nog iets droog gedept met bv een keukenpapiertje
  • 250 g chorizo, in stukken gesneden (ik heb ze eerst in kwarten gedaan en die dan weer in plakjes van een halve centimeter gesneden)
  • 1 pot (465 g) geroosterde paprika's, in repen gesneden
  • flinke scheut sherry
  • eventueel wat peterselie

Bereiding

Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak hierin zonder extra toevoeging van vet de chorizo, ongeveer 5 minuten, tot het vet eruit is gelopen. Voeg dan de kikkererwten toe, bak deze zo’n 5 minuten mee. Voeg de paprika toe, zet het vuur hoog en blus de boel af met een lekkere scheut sherry. Hussel even goed om.

Zout en peper is in principe niet nodig, omdat er al zoveel smaak zit in de chorizo en het uitgebakken vet daarvan, maar proef het gewoon en beslis zelf.

Tapas - kikkererwt chorizo stoof met sherry, tekst

Serveer dit in een mooie kom en maak eventueel af met wat verse fijngesneden peterselie of ander (zacht) kruid naar keuze. Buen provecho!