Thaise salade met pit

Thaise salade met pit

Pittig! Deze salade is fris en pittig en alles behalve saai. Als je geen keukenmachine hebt sla deze dan maar even over, of je moet met een staafmixer aan de gang willen en een mandoline of kaasschaaf. Eigenlijk kan dat ook best, maar een keukenmachine maakt het leven wel een stuk makkelijker bij deze. Het recept komt van Jamie Oliver’s 15 minute meals. Ik zag het hem maken op tv en hij was zo enthousiast over de dressing, dat ik er ook echt zin in kreeg. Hij had gelijk, er zit zoveel smaak, maar ook balans in die salade. Ik heb wel ‘t een en ander van zijn gerecht weggelaten, zoals noedels en tofu, waardoor het bij mij wel echt een salade is geworden, maar zoals ik al zei, eentje met ballen, dus echt de moeite waard om een keertje te maken.

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • rasp en sap van 3 limoenen
  • 3 tl sesamolie
  • 2 el vissaus
  • 1 rode peper
  • duimpje gember, geschild
  • 1 teen knoflook
  • 1 el (basterd) suiker
  • 75 g amandelen
  • 40 g sesamzaadjes
  • 3 takjes munt
  • 15 radijsjes
  • 1 venkelknol
  • 1 komkommer
  • 3 middelgrote wortels
  • half bosje basilicum, met steeltjes
  • 1 stronk witlof
  • 1 pakje surimisticks, in plakjes gesneden

Ook nodig

  • Keukenmachine met hakker en fijn snij blad

Bereiding

Pak je keukenmachine erbij en doe hierin het hakmes om te beginnen met de dressing. Haal de kroontjes uit de tomaten en doe ze verder in z’n geheel in de keukenmachine, samen met het sap van de limoenen, 2 tl sesamolie, 2 el vissaus, de rode peper (zonder groen steeltje, verder in z’n geheel), de gember, knoflook, basilicum en de suiker. Maal alles goed fijn, tot een dressing, en schenk deze in een grote kom.

Vervang in de keukenmachine het hakmes door een fijn snij blad. Zet ‘m aan en snijd hiermee de radijsjes, venkel, komkommer, wortels en de witlof. Doe deze groenten bij je dressing en schep goed door. Jamie knijpt met z’n handen de dressing in de salade, maar ik vind dat er niet zo appetijtelijk uit zien, dus ik schep het gewoon flink om. Snijd de munt grof en voeg deze ook toe aan de salade.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin eerst de amandelen tot ze licht beginnen te geuren, pas op dat ze niet verbranden. Voeg dan de sesamzaadjes toe en rooster ook even mee. Voeg dan de sesamolie en de limoenraps toe en laat nog zo’n 3 minuten zachtjes mee bakken.

Thaise salade met pitThaise salade met pit

Serveer je salade in een kom, schenk een beetje van de dressing erover en top af met de surimi en het notenmengsel.