Tortilla met chorizo en zoete aardappel

Tortilla met chorizo en zoete aardappel

Kliekjes, ik hou ervan. Raar misschien, maar ik vind het een uitdaging om van restjes iets lekkers te maken. Je komt hierdoor toch ook vaak op nieuwe recepten. Dit gerecht is een soort spaanse tortilla geworden, maar dan met zoete aardappel in plaats van ‘normale’.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • bosje verse kruiden, ik had bieslook, basilicum en dille, fijngehakt
  • een paar cherry tomaatjes, in stukjes
  • geraspte jong belegen kaas
  • vers geraspte parmezaanse kaas
  • 150 g chorizo, in blokjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • zout & peper
  • 1/2 zoete aardappel, schoon geboend en in blokjes
  • eventueel wat nep kaviaar (ik had dit bij Ikea gekocht)

Bereiding

Kook de blokjes zoete aardappel gaar in water met een beetje zout, ongeveer 8-10 minuten.

Klop de eieren met een vork los in een kommetje en voeg hierbij de kazen, de kruiden (hou een beetje dille achter voor garnering) en wat versgemalen peper. Roer het even goed door.

Bak de blokjes chorizo zonder olie (er zit al genoeg vet in de chorizo) in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot ze bijna knapperig zijn en voeg dan de sjalot toe. Bak dit even aan en zet het vuur dan wat lager. Dan kan de knoflook, tomaat en de zoete aardappel erbij, roer dit door en verdeel de boel en beetje over de pan. Schenk nu voorzichtig het eiermengsel in de pan en zorg hierbij dat overal een beetje ei komt, je kunt het nu nog wel een beetje omscheppen om het goed te verdelen, maar het ei stolt vrij snel, dus maak er geen kunstwerk van. Zet nu het vuur laag en doe de deksel op de pan. Dan laat je dit ongeveer 10 minuten zo staan, in ieder geval tot het ei aan de bovenkant ook is gestold. Zet op het einde het vuur nog iets hoger, zodat de kaas een beetje een knapperige bodem vormt, dat is lekker voor de structuur.

Tortilla met chorizo en zoete aardappel, ingezoomd

Leg hier een mooie punt van op een bordje, garneer met lekker wat dille en als je decadent wilt doen, kun je nog een klein quenelletje van nep kaviaar erboven op doen. Dit hoeft natuurlijk niet, ik had het laatst gekocht en dit leek me een mooie gelegenheid het te gebruiken.