Traditional Potsticker Dumplings

Traditional Potsticker Dumplings

The Dumpling Sisters! Ik kwam ze tegen op het youtube kanaal van Jamie Oliver. Ze legden het recept zo duidelijk en gezellig uit, dat ik wel dacht dat ik het ook zou kunnen en ik moet zeggen het is best goed gelukt. Je maakt je eigen deeg, wat echt niet zo moeilijk is en een heerlijke vulling met allemaal Aziatische smaakmakers. Je eigen Hollandse keukentje is ineens gehuld in heerlijke Aziatische geuren.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 220 ml kokend water
  • 300 g varkensschouder, heel fijn gehakt (of gebruik varkensgehakt)
  • 2 tl baksoda
  • 2 tl maïzena
  • 2 tl suiker
  • 3 el rijstazijn
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el sambal oelek
  • 3 stengels paksoi, witte en groene gedeelte
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 1 duimpje gember, gesnipperd
  • 3 bosuitjes, in kleine ringetjes
  • 2 el neutrale bakolie
  • zout & peper

Bereiding

Begin met het deeg. Doe de bloem in een ruime kom, voeg hierbij een snuf zout en het kokende water. Meng dit (met chopsticks)  goed door. Als het deeg wat is afgekoeld door het mengen, kneed het dan goed door met je handen, ongeveer 10 minuten. Maak er een bolletje van. Snijd het bolletje in tweeën en maak hiervan lange ronde slierten van ongeveer 3 cm doorsnede.  Leg deze overdekt met een beetje plasticfolie even weg, om te rusten, ongeveer 20 minuten.

Begin dan met je vulling. Doe je varkensgehakt in een ruime kom en voeg hierbij de baksoda, maïzena, een flinke snuf zout, de suiker en wat versgemalen peper. Schenk er dan 2 el water bij, de rijstazijn, 1 el sojasaus en een halve tl (paar druppels) sesamolie (pas daarmee op, het kan snel overheersen). Meng het even door. Snijd dan de paksoi in hele kleine blokjes en doe dit bij het mengsel, samen met de knoflook, gember en de bosuitjes. Meng dit goed door. Je vulling is klaar.

Pak je deegslierten erbij op een met bloem bestoven werkblad en maak van iedere sliert 16 kleine blokjes. Dus eerst door de helft, deze twee naast elkaar leggen, weer door de helft, dan heb je er vier, leg deze naast elkaar en door vieren delen. Dan heb je 16 gelijke blokjes. Doe dit ook met de andere sliert. Maak van ieder bolletje een rondje en druk deze voorzichtig plat. Pak dan een deegroller, hoe dunner deze is, hoe beter. Rol dan de rondjes heel voorzichtig uit, rol iedere keer tot bijna het midden van het deegrondje en draai het rondje dan een klein beetje met je andere hand, ongeveer een kwart. Zo krijg je gelijke rondjes. Ok, eerlijk? Mij lukte dat ook niet in het begin. Het ziet er zo makkelijk uit als die meiden het doen, maar het vergt wel enige oefening.

Als je alle rondjes hebt uitgerold, kun je gaan vullen. Maak een kuiltje van je linkerhand en leg hierin een deegrondje. Pak een klein beetje van de vulling en smeer dit in het midden van het deeg, niet te veel. Nu komt het leuke gedeelte. Leg de duim van je linkerhand op de vulling en vouw met je andere hand het deeg erover heen, knijp het even samen aan de bovenkant, waarbij je de zijkanten nog openlaat. Knijp nu het puntje van de rechterzijkant dicht en vouw dan kleine stukjes van de achterkant van het deeg steeds naar rechts, waarbij je het licht aanknijpt tegen de voorkant, totdat je deeg helemaal dichtzit. Het is best handig om dit even te zien, dus ik raad je aan het filmpje te bekijken.

Dumplings Traditional potsticker dumplings, tekstfoto

Verhit de olie in een koekenpan waar je een goed sluitend deksel bij hebt, op middelhoog vuur. Dan leg je de dumplings er in, met het kontje in de pan. Leg ze redelijk dicht tegen elkaar en laat ze ongeveer 3 minuten zachtjes bakken. Als het kontje goudbruin is, schenk je 100 ml water in de pan en sluit je de pan af met de deksel. Als het water verdampt is, zijn ze klaar.

Maak ondertussen het sausje. Doe in een kommetje een halve tl sesamolie, 1 el sojasaus, 1 el sambal oelek, even roeren en klaar.

Serveer de dumplings op een mooie schaal, waarbij je van sommige dumplings de kontjes laat zien, is zo mooi goudbruin en de saus ernaast in het kommetje.