Uova da raviolo

Uova da raviolo

Woohoo! Ik wilde dit al een hele poos maken, gister een poging gedaan en het is zowaar gelukt! Uova da raviolo dus. Oftewel ravioli (raviolo is enkelvoud van ravioli, omdat het veel groter is, heb je er soms maar eentje nodig) met een eidooier erin, die, als je de raviolo opensnijdt, er uit komt lopen. Jam. M’n deeg voor de ravioli is anders als een normaal pastadeeg, waarbij je eieren gebruikt. Ik had bij de Taste of Amsterdam een apart soort meel gekocht, waarbij je alleen water hoeft toe te voegen. Dit schijnt een steviger soort graan te zijn, zonder verdere toevoegingen. De gluten zijn insane, waar ik dan weer heel blij van word. Het is ontzettend makkelijk om mee te werken, veel minder stug als een standaard pastadeeg en dus ook heel makkelijk uit te rollen. De ricotta spinazie vulling is heel makkelijk te maken. Wat ik een uitdaging vond was de eidooier in z’n geheel in de raviolo te krijgen en de lucht er helemaal uit te krijgen bij het sluiten van de raviolo. Daardoor had ik bij een aantal wel een luchtbel, maar gelukkig is er geen opengegaan. Beginnersgeluk misschien? Don’t know, don’t care.

Ingrediënten

  • 200 g pastameel
  • zout & peper
  • 1 zak spinazie, gewassen
  • 1 bakje ricotta
  • stukje (35 g) parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 4 eidooiers
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • druppels olijfolie extra vergine
  • druppels truffelolie

Bereiding

Begin met de vulling. Doe de spinazie in een kom en overgiet met kokend water. Laat even staan tot de spinazie is geslonken, draai eventueel een beetje om en laat het dan uitlekken in een zeef of vergiet. Druk dit heel goed uit. Doe je spinazie dan in een schone theedoek (ik heb het daarvoor nog met m’n hand uitgeknepen) en wring dit nog ‘s extra uit. Zorg echt dat het zo droog mogelijk is. Hak dan je spinazie fijn, met een mes of in een keukenmachine, maar maak er geen papje van. Doe het in een ruime kom en voeg hierbij de ricotta en de parmezaanse kaas. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Roer goed door en zet even opzij.

Maak dan je pastadeeg. Maak een hoopje van het meel met een snuf zout op je aanrechtblad en maak hierin een kuiltje. Schenk dan ongeveer 50 ml water in het kuiltje en breng met je vingers steeds een beetje meel naar binnen, totdat al het water is opgenomen. De verhoudingen weet ik niet precies, maar wat je wilt is dat het deeg net niet meer aan je handen blijft plakken en lekker kneedbaar is. (Als je dit deeg niet hebt, gebruik je 200 g pastameel, een snuf zout en 2 eieren. Het werkt in principe hetzelfde alleen moet je dan vrij lang kneden om de gluten te laten werken.) Kneed het deeg dan nog 5 minuten door en laat dan zo’n 10 minuten rusten in een met gewone bloem bedekt kommetje. Dek het af zodat het niet uitdroogt. Dit deeg blijft overal aan plakken dus doe overal goed bloem op voordat je het er op legt. Ik had het in huishoudfolie gewikkeld, geen goed idee.

Om je ravioli te maken, snijd je een kwart van het deeg, deel dit door tweeën (je boven- en onderkantje) en rol beide delen zo dun mogelijk uit (je wilt de vulling er nog een beetje doorheen kunnen zien na het koken, maar het moet natuurlijk niet stuk gaan). Leg in het midden van je onderkantje voorzichtig een flinke lepel spinazievulling en maak hiervan een nestje waar je eidooier straks in kan. Dus hoge randjes en bijna geen vulling in het midden. Doe in het holletje dan voorzichtig je eidooier. Maak het deeg om je vulling heen nat met wat water en leg dan voorzichtig het bovenkantje eroverheen, waarbij je de lucht er zo veel mogelijk uit haalt (dat is echt belangrijk, ik had luchtbellen, daar kan je raviolo van stuk gaan). Druk de rand goed dicht en snijd dan met behulp van een kommetje of uitsteekring een raviolo ervan. Je wilt ongeveer een centimeter rand hebben. Leg je raviolo op een goed bebloemd werkblad of bord en herhaal dit alles met de rest van je deeg en vulling. Ik had nog vulling over, daar heb ik de volgende dag hartige koekjes van gemaakt.

Uova da ravioloUova da raviolo

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg hier een snuf zout aan toe en kook dan per 2 stuks de ravioli in 4 minuten gaar. Laat het vuur middelhoog staan, zodat je nog wat bubbeltjes hebt, dat zorgt er voor dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Haal ze na de 4 minuten met een draadspaan uit de pan en dep het water er voorzichtig af met een schone theedoek of keukenpapier. Leg op je bord en besprenkel met wat olijfolie en eventueel een paar druppels truffelolie, wees voorzichtig met het laatste, dat kan snel overheersen.

Ik heb hier aan vooraf een salade geserveerd, maar je kunt natuurlijk doen wat je wilt, een groene salade erbij of wat groenten.