Venkel tomaat risotto met gebakken sepia, hoofd

Venkel en tomaat risotto met gebakken sepia

Een paar dagen geleden was ik in de Pijp (Amsterdam) en wat doe je dan? Dan ga je naar de Albert Cuyp markt. Ik tenminste wel, vind het altijd leuk om er even doorheen te lopen. Lekkere verse vis, groenten die je misschien niet snel in de supermarkt vindt, allerlei kruiden en nog veel meer.

Ik wilde graag ‘s avonds risotto maken met iets van inktvis/octopus, dus heb me laten adviseren bij de viskraam. Sepia werd mij aanbevolen, omdat dat wat zachter van smaak is als bijvoorbeeld inktvisringen. Dat heb ik dus meegenomen. Toen nog even langs bij de groenteboer voor venkel (past altijd bij vis vind ik) en wat lekkere rijpe tomaten.

Ik heb de groenten met de risotto meegebakken, maar de sepia apart. Als de risotto klaar is even heel snel op hoog vuur de sepia bakken en klaar is je eten. Ik vond ‘t in ieder geval erg lekker!

Ingrediënten

  • 300 g sepia, vraag je visboer of de ingewanden er al uit zijn, dan schoongespoeld en droog gedept
  • 300 g risottorijst
  • 1 liter warme (kippen)bouillon, van 2 tabletten
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 grote venkelbol, in stukken gesneden (bewaar de fijne takjes voor garnering)
  • 1 blikje (à 70 g) tomatenpuree
  • 4 tomaten, ontveld en in blokjes
  • 70 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 4 el olijfolie
  • zout & peper

Bereiding

Begin met de risotto. Verhit hiervoor 2 el olijfolie in een pan en bak hierin op middelhoog vuur de ui en venkel zo’n 10 minuten, zodat ze wat zachter zijn geworden. Voeg dan de risotto rijst, tomatenpuree en knoflook toe en bak nog 3 minuten mee.

Voeg dan de tomatenblokjes toe, schenk de wijn erbij en roer goed door, tot het vocht bijna verdampt is. Voeg dan een scheut warme bouillon toe (ongeveer een soeplepel), blijf goed roeren en als dit bijna verdampt is, dan weer een scheut bouillon. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (nét geen bite meer in de korrel, maar ook zeker niet te papperig) en het vocht bijna verdampt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Als de rijst gaar is, zet dan het vuur uit en voeg de parmezaanse kaas en wat versgemalen peper toe. Roer goed door en doe de deksel even op de pan.

Verhit dan de overige 2 el olijfolie in een koekenpan en bak dan op hoog vuur de sepia om en om. Ongeveer 3 tot 4 minuten in totaal. Breng op smaak met zout en peper.

Venkel tomaat risotto met gebakken sepia, tekst

Serveer de risotto in een diep bord, met daarop de sepia en de achtergehouden takjes van de venkel. Smakelijk eten!