Venkel-radijs salade met gerookte zalm en beluga linzen
- Friday 29 July 2016
- Hoofdgerecht
Laatst zag ik beluga linzen liggen en vond ze zo mooi, die moest ik hebben. Bij googlen op beluga linzen krijg je te lezen “kaviaar van de armen” of “kaviaar onder de linzen”. Dat komt eigenlijk puur door de vorm, grootte en kleur. Ze zijn zwart, rond en klein. De smaak is totaal niet te vergelijken natuurlijk, maar dat hoeft ook niet. Het is gewoon een lekkere peulvrucht en ziet er heel mooi uit. De bereiding van de gedroogde variant is ook veel korter als bij een grotere peulvrucht. Gewoon even een klein half uurtje koken met wat smaakmakers.
Ik heb de linzen gecombineerd met een mega frisse salade van venkel en radijs, met een honing-mosterd-dille dressing en er een complete maaltijd van gemaakt met de gerookte zalm (past weer erg goed bij de venkel en dille).
Ziet er niet alleen heel tof uit (ja, dat vind ik zelf), maar ‘t smaakt ook superlekker. Leuk voor als je eters hebt.
Na mijn enorme betoog over deze mooie linzen, wil ik er toch nog even bij vermelden dat je ook best een ander soort linzen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Puy (groene) linzen. Uit blik is wat mij betreft ook geen schande, dan hoef je ze alleen even af te spoelen en op te warmen.
- 2 personen
- Printen
Ingrediënten
- 200 g beluga linzen
- 1 laurierblaadje
- 1 tl tijm, gedroogd is prima in dit recept
- 1 venkelbol, in dunne plakken geschaafd m.b.v. de keukenmachine of mandoline
- 1 bosje radijs, in dunne plakken geschaafd m.b.v. de keukenmachine of mandoline
- 75 g rucola
- 2 tl honing
- 1 tl milde mosterd
- 2 el appelcider azijn (of een andere azijn die je hebt staan)
- 4 el olijfolie extra vierge
- 1 bosje dille, fijngehakt
- 150 g gerookte zalm, in snippers gescheurd
- zout & peper
Ook nodig
- Keukenmachine met fijn snijdblad
Bereiding
Bereid de linzen zoals aangegeven op de verpakking. Bij mij was dat afspoelen en dan 20-30 minuten koken in een pan met water (1 deel linzen, 2 delen water). Beluga linzen zijn klein, vandaar dat de kooktijd korter is dan bij andere peulvruchten (als je die gedroogd koopt tenminste). Hierbij voeg je het laurierblaadje en de tijm. Giet de linzen af (als er nog water in de pan zit) en breng op smaak met zout en peper.
Meng voor de dressing de honing met de mosterd, azijn, zout en peper, zodat de honing is opgelost. Voeg dan de olijfolie toe en klop het nog even goed door (ik doe m’n dressings altijd in een afsluitbaar potje, dan kan ik lekker schudden). Voeg als laatste de dille toe en meng dit nog even goed door. Meng de dressing vlak voor het serveren met de radijs, venkel en rucola.
Serveer de salade met de linzen en verdeel hierboven de gerookte zalm.
Enjoy!