Taart

Verantwoord (en lekker) verjaardagstaartje voor een 1 jarige

Jaaaa m’n zoontje is onlangs 1 jaar geworden! Een mijlpaal, echt heel bijzonder.

Bij zo’n bijzonder moment, hoort natuurlijk ook een bijzonder taartje ;) Ik wilde graag een klein taartje maken voor hem (lijkt me heel leuk om daar een traditie van te maken), maar wilde ‘m niet meteen volstoppen met zoete troep en andere dingen die ik ‘m eigenlijk nog niet wil geven. Dus ben ik op zoek gegaan naar een verantwoord taartje en kwam uit bij een taartje op basis van bananenbrood. Het is daardoor best een zwaar taartje geworden, maar het meeste ervan belandt toch op de grond, hij eet ‘t echt niet allemaal op. Ik heb het in een mini taartvorm gegoten en versierd met wat roomkaas en fruit. Het leukste vond ik dat mijn zoontje direct naar het fruit greep en de taart zelf eigenlijk niet zo heel spannend vond. Goed opgevoed :D

Ik heb overigens het recept x 3 gedaan, zodat ik genoeg beslag had om er ook nog een cake bij te maken. Zo kon de visite er ook van snoepen. De cake heb ik ook besmeerd met roomkaas (alleen de bovenkant) en hierover heb ik geroosterd amandelschaafsel gestrooid en daarover weer wat poedersuiker.

Ingrediënten

 • 2 rijpe bananen
 • 70 g havermout
 • 70 g amandelen
 • 2 eieren (op kamertemperatuur)
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 bakpoeder
 • 1 kuipje roomkaas (Philadelphia bijv.)
 • 6 frambozen
 • 6 bramen
 • 1 kaarsje

Ook nodig

 • Keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet 2 ronde ovenschaaltjes in met boter of olie. Ik heb zo’n mini springvorm van de Hema. Daarin heb ik de taartjes in 2x afgebakken.

Maal de amandelen en havermout in de keukenmachine, tot een redelijk fijn poeder (meel). Voeg de bananen, eieren, kaneel en het bakpoeder hier aan toe en blend alles tot een glad beslag.

Giet het mengsel in de vorm(en) en zet dit 20 tot 30 minuten in de oven. Check met een houten prikker de garing. Als de prikker er droog uit komt, betekent dit dat je taart/brood gaar is.

Laat beide taarten helemaal afkoelen voor je begint met decoreren.

Snijd met behulp van een kartelmes een plakje van de de bovenkant van de taartjes, om ze helemaal vlak te maken. Smeer dan de roomkaas op de bovenkant van 1 van de taartjes en leg hierop voorzichtig het andere taartje. Besmeer dan de hele taart met een laagje roomkaas. Dit is de eerste laag, dus het geeft niet als niet alles bedekt is of als er wat kruimels door de roomkaas zitten. Zet de taart nu ruim een uur in de koelkast voordat je doorgaat.

Smeer dan nog een laagje roomkaas over de taart, zodat alles bedekt is (het hoeft echt geen enorme dikke laag te zijn). Plaats het kaarsje (als je die gebruikt tenminste) in het midden van de taart en leg daar het fruit een beetje speels om heen. Zet ‘m dan weer (minstens 1 uur) in de koelkast tot gebruik.

Taart, tekst 2 img_8042

Ja en dan, na al je harde werk, is het tijd voor je kleintje om ‘m te smashen. Kleine tip: laat het badje alvast vol lopen en leg een zeil van 4×4 m onder de stoel, want het wordt een zootje. Toch is ‘t leuk.