Verse pasta met gamba's, hoofd

Verse pasta met gamba’s en tomatensalade

Zelfgemaakte pasta is heerlijk! Niet dat gedroogde slecht is hoor, helemaal niet. Maar misschien is het omdat je het zelf hebt gemaakt, dat het gewoon net even beter smaakt. Dan de ‘saus’ met de vis, wat een smaak. Doordat je de uitjes, knoflook en peper heel fijn hakt, karameliseert het bijna. Dan lekkere vis erbij, beetje citroensap erover en smullen maar. Om nog iets gezonds binnen te krijgen, heb ik er een simpele frisse tomatensalade bijgemaakt.

Ingrediënten

  • 200 g pasta bloem (ik heb een soort waar je alleen water bij hoeft te doen, anders gebruik je pastadeeg met 2 eieren)
  • extra gewone bloem, om te bestuiven
  • 4 sjalotjes, heel fijn gesneden
  • 1 rode peper, heel fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • sap van 1 citroen
  • 6 á 8 grote gamba's, rauw en ongepeld
  • 6 kleine coquilles
  • 3 tomaten, in stukken gesneden
  • 2 el olijfolie, om in te bakken
  • 2 el olijfolie, extra vierge
  • 1 el witte balsamico azijn
  • zout & peper
  • handjevol basilicumblaadjes, gescheurd

Bereiding

Begin met het maken van je deeg. Leg je bloem in een hoopje op je werkblad met een snuf zout en maak hierin een kuiltje. Voeg er dan een klein kopje water aan toe en breng dat samen. Kneed het dan zo’n 5 minuten even flink door, dan merk je ook vanzelf of er nog wat bloem of water bij moet. Als het niet meer aan je handen plakt en lekker elastisch is, is het goed. Let wel op, het deeg dat ik gebruik, heb ik bij The Taste of Amsterdam gekocht en daar hoeven geen eieren bij. Als je dus gewoon pastadeeg gebruikt, moet dat wel. Zet je deeg even opzij.

Zet alvast ruim water op om je pasta straks in te koken. Meng voor de salade de tomaat met azijn, olijfolie, de helft van de basilicum en zout en peper.

Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak hierin op middelhoog vuur de sjalotjes, rode peper en knoflook. Laat zo’n 5 minuten bakken, zodat het lekker bruin wordt, maar niet verbrandt. Schuif dan de boel naar de zijkant, zet het vuur wat hoger en leg dan de gamba’s en coquilles in de pan. Bak zo’n 2 minuten op iedere kant, niet langer. Zo’n blijven ze lekker sappig, rubber is niet lekker. Breng op smaak met zout.

Als je pastawater kookt, voeg er dan een snuf zout aan toe samen met je verse pasta en kook dit in 2 minuten gaar. Giet af en voeg bij de vis in de koekenpan. Roer goed door en maak af met het citroensap.

Verse pasta, tekst Verse pasta met gamba's en salade, tekst

Serveer in een diep bord met de rest van de basilicum erover en de frisse salade ernaast. Smakelijk eten!