Wortel pastinaak koekjes
- Tuesday 16 December 2014
- Bijgerecht
Zoek je inspiratie voor een bijgerecht voor de kerstmaaltijd? Zoek niet verder! Deze wortel pastinaak koekjes zijn eens iets anders dan de normale gekookte of gegrilde groenten, waar overigens ook niets mis mee is, maar dit is gewoon net even leuker voor de kerst.
Zoals je van me gewend bent, is dit geen ingewikkeld gerecht. Het is leuk om te maken en je bent er zo mee klaar. Beetje raspen, wat lekkere dingen erbij gooien, roeren en in de koekenpan ermee! Of oven, zou ook heel goed kunnen en is nog iets slanker.
Deze koekjes heb ik een beetje Aziatisch gekruid met de peper, knoflook, gember en limoen, maar als dat niet zo bij de rest van je diner past, kun je dat makkelijk aanpassen naar bijvoorbeeld bosuitjes, peterselie en citroenrasp of wat je zelf lekker vindt. Ook met het sausje kun je eindeloos variëren. Misschien vind je een chilisaus er wel heerlijk bij of gewoon een beetje sojasaus. Wat jij wilt, ik geef je gewoon een idee.
- 3 personen
- Printen
Ingrediënten
- 2 grote wortels, grof geraspt
- 1 pastinaak, grof geraspt
- 1 rode peper, fijn gehakt
- 1 teen knoflook, fijn geraspt
- 1 duim gember, fijn geraspt
- rasp van 1 limoen
- 1 ei
- 3 a 4 el bloem
- zout & peper
- 2 el wokolie
- klein bakje griekse of turkse yoghurt
- 1/2 bosje bieslook, fijn gesneden
Bereiding
Meng alle ingrediënten behalve de wok olie, yoghurt en bieslook goed door in een kom. Breng goed op smaak met zout en peper.
Verhit de wok olie in een koekenpan (met anti aanbaklaag als het even kan), op middelhoog vuur. Pak dan met behulp van twee eetlepels wat van de vulling (een ruime eetlepel heb ik gedaan, maar kleiner of groter kan natuurlijk ook) en maak een hoopje in de pan. Maak deze platter zodat ie beter en gelijkmatiger gaart. Maak je pan vol met de hoopjes, waarbij je nog wel wat ruimte ertussen laat. Laat deze dan zachtjes bakken, zo’n 7 minuten en draai ze voorzichtig om. Bak ze ook zo’n 7 minuten aan de andere kant, tot ze gaar van binnen en wat knapperig van buiten zijn. Herhaal dit met de rest van de vulling en hou de eerder gebakken koekjes warm onder wat aluminiumfolie.
Maak ondertussen je super simpele saus door de yoghurt met de bieslook te mengen en op smaak te brengen met wat zout en peper. Ik had zelf nog wat harissa door mijn saus gedaan, maar dat was niet zo slim aangezien er al rode peper in de koekjes zelf zat. Geen aanrader dus.

Je kunt deze koekjes ook heel goed van te voren maken. Bak ze dan voor zoals hierboven staat aangegeven en warm ze op het moment suprême gewoon even op in de oven. Geen stress tijdens de feestdagen!