Zalm met couscous en bietjes

Zalm met couscous en bietjes

Zalm, dille en bietjes. Algemeen bekend een gouden combinatie. Toevallig had ik nog een pak gekookte bietjes, een half bosje dille van een ander gerecht en zalmfilets in de diepvries. Verder heb ik eigenlijk altijd wel couscous in huis en komkommer ligt ook altijd wel te chillen in m’n koelkast. Dus ik dacht, hier valt wel wat van te maken. Geen zin om boodschappen te doen, je kent het wel. Als je het dan ook nog een beetje culi opmaakt, lijkt het net alsof je er uren over na hebt gedacht. Ik ben eigenlijk best heel trots op dit gerecht, het klopt gewoon enorm bij elkaar. Het koude van de komkommer en de bietjes tegen het warme van de vis en couscous en dan het zoute van de vis tegen het zoete van de bietjes plus een vleugje anijs van de venkelzaadjes. Het is licht en fris. Ja, ik ben er tevreden mee. Haha dit klinkt best arrogant eigenlijk, maar ik ben gewoon trots, ha!

Ingrediënten

  • 3 gekookte en geschilde bietjes
  • 1/2 komkommer
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 2 el olijfolie traditioneel, voor het bakken
  • 2 el witte balsamicoazijn (of witte wijn azijn)
  • zout & peper
  • 2 zalmfilets, vers of zoals bij mij uit de diepvries, dan uiteraard eerst ontdooien
  • 1/2 el venkelzaad
  • 200 g couscous
  • 1/2 bosje verse dille, fijngesneden

Bereiding

Schaaf de komkommer en de rode bietjes in dunne plakjes. Ik heb dit met m’n blok rasp gedaan, maar het kan ook met een kaasschaaf of een mandoline. Schaaf de komkommer eerst, daarna de bietjes i.v.m. de kleurstoffen. Doe deze in afzonderlijke kommetjes en breng beide op smaak met zout en peper en schenk dan 1 el azijn en 1 el olie in ieder kommetje, hussel dit even om.

Kook wat water voor de couscous. Doe de couscous in een kom en schenk hierover het kokende water, het is de bedoeling dat er een laagje (ongeveer een halve centimeter) water bovenop de couscous staat. De couscous neemt namelijk een hoop vocht op. Dek het even af met een bord of wat folie en laat dit zo staan. Als het vocht is opgenomen en de couscous gaar is (gewoon even proeven), doe je hierbij de fijngesneden dille, een paar druppels extra vierge olijfolie en wat zout en peper. Schep het even om en dek weer af om het warm te houden.

Rooster de venkelzaadjes droog in een grote koekenpan. Deze pan gebruik je straks weer om de vis in te bakken, dat scheelt afwas. Als je ze begint te ruiken schud je ze even om en doe ze dan in een vijzel met een snufje grof zeezout. Maak er met de vijzel een poeder van, als er nog wat hele of halve zaadjes in blijven is dat niet erg.

Verwarm 2 el olijfolie in de koekenpan. Dep je visfilets even droog en besprenkel met zout, peper en de gemalen venkel. Leg deze in de pan en bak op middelhoog tot hoog vuur, ongeveer 5 minuten aan 1 kant. De zalm krijgt dan een mooi korstje en wordt voor meer dan de helft gaar gebakken, je kunt ook zien dat de zalm tot over de helft verkleurd. Dan draai je ze om en zet je het vuur uit. Laat nog 3 minuten in de pan liggen om verder te garen.

Leg op de borden in een rondje de komkommer, dit hoeft niet heel netjes hoor. Daarboven op de bietjes, waarbij je zorgt dat er nog wat komkommer te zien is. Dan schenk je het overgebleven vocht van de komkommer bij de couscous, hussel dit nog even om en leg dan (met behulp van een uitsteekring) een mooi rondje couscous in het midden op de plakjes biet en komkommer. Leg hier dan voorzichtig de visfilet op en garneer met een takje dille.

Serveer dit met een glaasje witte wijn en een lekker zonnetje. Eet smakelijk!