Zelfgemaakte pasta met tomaatjes uit de oven

Zelfgemaakte pasta met tomaatjes uit de oven

Zelf pasta maken is echt leuk om te doen, heel lekker en niet eens zo moeilijk. Je hebt er alleen wel wat spierballen voor nodig. Ik heb die in de vorm van m’n vent. Ik maak echt niet altijd zelf pasta hoor, maar als ik het doe, dan laat ik het ook vrij basic, dus niet teveel saus enzo erop, dat heeft het ook niet nodig. De pasta steelt dan de show.

Ingrediënten

  • 200 g pasta bloem (bv Grano duro, dat is fijn griesmeel gemaakt van durum tarwe)
  • wat extra (gewone) bloem
  • 2 grote verse eieren, op kamertemperatuur
  • zout & peper
  • 2 el olijfolie
  • 3 roma tomaten of een stuk of 6 cherrytomaatjes
  • bosje basilicum, fijn gesneden
  • stukje parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 50 ml balsamicostroop/-reductie (dit kun je bij de meeste supermarkten kant en klaar kopen, anders kook je zelf flink wat balsamicoazijn in, dit doe je op middel hoog vuur in een wijde pan, zodat het snel inkookt)

Bereiding

Maak eerst het pastadeeg. Doe de pasta bloem op een hoopje op het aanrecht, maak hier een kuiltje in en breek daarin de eieren. Voeg een snufje zout toe. Maak met je vingers of een vork de eieren stuk en pak steeds een klein beetje bloem erbij van de rand, totdat je alle bloem erbij hebt, maak hier een grote bal van en kneed dit dan flink zodat de gluten gaan werken, let op dat je het deeg niet uit elkaar trekt, maar juist in elkaar duwt, anders maak je de gluten stuk. Hou dit even vol, ongeveer 10 minuten, hoe langer hoe elastischer het deeg wordt. Laat het deeg dan eventjes rusten, ongeveer 20 minuten.

Verwarm je oven voor op 200 °C. Snijd de tomaten in partjes of als je cherrytomaten hebt doe je deze door de helft en leg ze in een braadslee of ovenschaal, besprenkel dit met olijfolie en breng  op smaak met lekker wat zout en peper. Bak deze in de oven, ongeveer een half uur, tot de tomaatjes wat ingedroogd zijn. De smaak is nu verdriedubbeld.

Besprenkel een vlak werkblad met wat van de (extra) bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller. Dit kan even duren omdat het deeg best wel stug is. Ook is het heel elastisch dus het heeft de neiging op terug te veren, zeker op het eind. Hou vol, want je wilt dat het deeg heel dun wordt. Als je een pastamachine hebt, gebruik je die natuurlijk, dan rol je het deeg erdoor heen, eerst op een dikkere stand, dan vouw je het een paar keer dubbel en haal je het er weer doorheen en daarna maak je het deeg steeds dunner door de stand van de machine te veranderen. Nu heb je een grote of lange plak deeg. Deze rol je voorzichtig op als een pannenkoek en dan snijd je er reepjes van, van ongeveer een halve centimeter. Gooi er een beetje bloem overheen en haal de drolletjes uit elkaar. Nu heb je tagliatelle!

Breng flink wat water aan de kook in een grote pan met een snuf zout en kook hierin de pasta. Verse pasta heeft veel minder tijd nodig als gewone pasta, dus het is na ongeveer 3 minuten al gaar (al dente, dus met een lichte bite). Giet het af en schenk er dan wat lekkere olijfolie doorheen, voor de smaak en om te zorgen dat het niet aan elkaar plakt.

Doe de pasta in een bord, schep hier de tomaatjes overheen, dan schenk je er de balsamicostroop in dunne stralen overheen en besprenkel je het met de parmezaanse kaas en lekker wat basilicum. Maak het af met een goede olijfolie en wat vers gemalen peper. Het water loopt me alweer in de mond, jam!