Pho, hoofd

Zelfgemaakte snelle phở met entrecote

Dit recept voor Phở (uitgesproken als “feu”) is een snellere versie, door het gebruik van de bouillon. Die helpt je als het ware al een heel eind vooruit. Met de toevoeging van de geblakerde ui, gember en knoflook in de bouillon, samen met alle specerijen, tover je deze bouillon om tot iets heerlijks! De semi-zelfgemaakte bouillon is de basis en dan voeg je verder allerlei lekkers toe om er een hele maaltijd van te maken. Denk dan aan groenten, knapperige bosui, rode peper, noedels en vlees. Het vlees gaart gedeeltelijk in de hete bouillon, dus hoef je amper (of helemaal niet) aan te bakken.

Ingrediënten

  • 2 uien, gepeld en in kwarten
  • flinke duim gember, ongepeld en in plakken
  • 4 tenen knoflook, gepeld en heel gelaten
  • wokolie
  • 2 stukken entrecote
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 5 steranijs
  • 1/2 tl venkelzaadjes
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 l runderbouillon
  • 60 ml vissaus
  • 2-3 el bruine suiker
  • evt. sojasaus (naar smaak)

Voor erbij

  • gekookte noedels
  • verse korianderblaadjes
  • bosuitjes, schuin gesneden
  • champignons, in dunne plakken
  • voorgekookte groene kool, in stukken gescheurd
  • rode peper, in dunne ringetjes
  • limoen, in parten

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Leg de ui, gember en knoflook in een braadslee en besprenkel licht met olie en zout. Zet dit zo’n 20 minuten in de oven, terwijl je om de 5 minuten even husselt, tot ze licht geblakerd en zacht zijn. Zet even opzij.

Dep de entrecote droog en bestrooi met zout en peper. Verhit 1 el olie in een braadpan (waar je straks ook de bouillon in kunt maken) en bak hierin het vlees heel kort. Zo’n 1 à 2 minuten per kant. Leg opzij. Het vlees is nu alleen dichtgeschroeid, maar nog rauw van binnen. Dat is ook wat je wilt, want het gaart bij serveren verder in de hete bouillon.

Verlaag het vuur naar middelhoog. Voeg het kaneelstokje, de kruidnagel, steranijs, venkelzaadjes, gemalen korianderzaad en kardemom toe aan het overgebleven bakvocht in de pan en rooster deze ongeveer een minuut, terwijl je continue roert.

Voeg hier de bouillon, vissaus en suiker aan toe en breng dit aan de kook. Roer goed door. Zet het vuur laag en voeg dan de geblakerde ui, gember en knoflook toe. Laat dit een uur lang pruttelen. Proef even of er misschien nog wat zout (sojasaus zou ik dan gebruiken) of suiker bij moet.

Zeef de bouillon dan door een zeef bekleed met een kaasdoek (of een schone en uitgespoelde theedoek). Wat in de zeef overblijft heb je niet meer nodig, dus dat gooi je weg.

Breng de heldere bouillon weer aan de kook en laat pruttelen tot gebruik. Snij het vlees zo dun mogelijk (tegen de draad in, dan heb je namelijk een heerlijk mals stukje vlees) en leg in de serveer kommen, samen met de gekookte noedels en alle andere dingen (groenten, peper, koriander) die je erbij hebt behalve de limoen. Schenk dan voorzichtig de hete bouillon over de inhoud van je kom en roer alles door. Serveer direct met de partjes limoen ernaast. Heerlijk om die er op het laatst overheen uit te knijpen.

Pho, tekst